Matolja som drivmedel är en lyx för i-länder som ökar svält i tredje världen

Matolja, drivmedel, bränsle

Jag delar miljödebattören Bo Perssons åsikter att  rapsolja (RME) främst är ett livsmedel och bränner vi upp det i fordon kommer fler att dö av svält i onödan som han skriver för SvD Brännpunkt, men just nu anses andra anledningar väga tyngre för att använda mat som bränsle.

Trenden är dock att allt fler fordon som bussar och lastbilar drivs med organiska drivmedel istället för med fossila. Preem har sedan en tid till och med blandat 7% rapsolja i dieseln de säljer. Argumenten handlar om att det är brist på biogas, att etanolen är ifrågasatt miljömässigt och att vi vill minska bruttoutsläppen av koldioxid.

Samtidigt överskred antalet svältande i världen för första gången 1 miljard människor och priset på matolja i de svältande Östafrikanska länderna har ökat 100% sedan år 2000 enligt uppgift. De fattiga har inte råd att köpa mat då priserna på matolja har stigit på grund av ökad efterfrågan på matolja som drivmedel.

Lena Dahlman från Svenska Bioenergiföreningen (Svebio) kontrar med sin artikel: ”Stöd Sveriges bönder – kör förnybart”:

Vi förbättrar inte Afrika Horns situation genom att dumpa matpriser eller genom att hindra våra lantbrukare från att tjäna pengar på sina odlingar genom biodrivmedel. Vi hjälper Afrikas Horn genom att ge dem verktygen att bygga ett starkt jordbruk precis som vi har i Sverige.

Det ligger förvisso en del i Lena Dahlmans citat, men det förändrar inte det faktum att vi eldar upp mat när vi använder matolja som drivmedel eller när vi överproducerar jordbruksprodukter. All överproduktion inklusive av rapsolja bör behandlas som just mat.

I en global värld måste vi hjälpas åt. När matoljan blir dyrare blir det mindre pengar över till annan mat. I att land som Somalia har det betydelse eftersom svälten är ett resultat av att familjerna har mycket lite pengar i hushållskassan. När torkan slår ut skördarna krävs pengar för att få mat på bordet. Varje öre har betydelse.


Artiklar i debatten på SvD

2011-08-04: SvD: Biodrivmedel fel väg

2011-08-03: SvD: Stöd Sveriges bönder – kör förnybart

2011-07-23: SvD: Matolja ska inte användas som drivmedel (Bo Persson)