Elon Musk vill överge koboltbatterier och därmed sänka priserna på Teslabilar

Nyhetsbyrån Reuters uppgav i september 2020 att Tesla i Kina ska börja leverera koboltfria batterier till utvalda modeller. Teslas batterier består normalt av en blandning av nickel, mangan och kobolt (NMC-batterier). Kobolbatterier är en orsak till att effektiva elbilar är dyra.

Ambitionen är att ersätta dessa med en ny typ av batterier som istället använder en bas av litiumjärnfosfat (LFP). LFP-batterier är billigare att tillverka och de är fria från metallen kobolt som i princip ”stjäls” från tredje världen.

”Tesla has been accused of tolerating the death and maiming of young child miners in the DRC by Terry Collingsworth, a human rights attorney. He spoke at Tesla Battery Day back in September 2020 about this. The story behind this is that one of the mines owned by Glencore was hijacked by artisanal minors who use child and slave labor.”Low-Cost, Cobalt-Free Batteries Coming From Panasonic In 2–3 Years

Det minskade intresset för kobolt – enligt prognoser – och en övergång till koboltfria batteripreparat, särskilt på den kinesiska batterimarknaden, har väckt frågor om framtiden för koboltbehov i elfordonssektorn.

”The message from CEO Elon Musk at this year’s Battery Day was partially a call for a transition to a more sustainable form of energy. Tesla plans to be at the forefront of producing affordable electric vehicles (EVs) and energy storage.”  – Tesla’s 4680: A Cobalt-Free Silicon Battery Solution

Även Panasonic arbetar med ett billigt och koboltfritt batteri, enligt rapporter. Företaget hoppas kunna hjälpa Tesla att förverkliga sitt mål att göra priserna för sina elektriska fordon mer attraktiva för en större kundgrupp. Ett sätt att göra detta är att satsa på koboltfria batterier.

Enligt Cleantechnica.com kommer Panasonic att kunna leverera billigare koboltfria batterier 2023-24 till världsmarknaden för elbilar.

Text: Mikael Höglind