Svältkatastrofen i Afrikas horn kan reduceras med israelisk avsaltningsteknik

Afrikas hornTorkan har slagit ut stora delar av jordbruket och en svältkatastrof är på väg i länder som Somalia, Kenya och Etiopien, skriver Jan Blomgren i SvD den 15 juli. Redan i första meningen göms svaret på frågan hur situationen för miljontals människor och deras matsituation kan lösas. Svaret är sötvatten.

Det finns inte sötvatten trots att hela Afrikas horn omgärdas av en lång kuststräcka och hav så långt ögat kan nå.

Det är här som israelerna och deras avsaltningsteknik kommer in i bilden. Israel blev ledande på avsaltningsteknik som en följd av den politiska situationen som i värsta fall kan skära av Israel från Jordan, landets viktigaste sötvattenskälla. Israel hade inget val än att ta fram effektiv avsaltningsteknik för ett helt folk. De var tvungna att göra medelhavets saltvatten sött.

Hur långt bort måste lösningen vara än att några i-länder går samman och köper upp och placerar ut avsaltningsanläggningar runt hela Afrikas horn? Varför skulle det vara orealistiskt? Det pumpas redan in miljontals dollar varje år till kontinenten. Det finns mobila anläggningar som använder vågenergi för att pumpa upp vatten, avsalta det och dessutom ge elektricitet.

”New technology harnessing wave energy could be the ”holy grail” for providing electricity and drinking water to Australia’s major cities, Industry Minister Ian MacFarlane said Thursday.” / Wave Power Tipped As Holy Grail For Australia | Se video

Illustration: Wave Power | Bermuda CETO Wave Farm


Relaterat

Min artikel: Vågkraft – en förnyelsebar energikälla bättre än vindkraft

SvD: Hjälpen räcker inte för Afrikas svältande

SvD: Somalias katastrof den värsta

DN: Så kan du hjälpa de svältande i östra Afrika

DN: FN åter i Somalia

DN: ”Mycket lidande på Afrikas horn hade kunnat undvikas”

En kommentar

  1. Ja det är tydligen för enkelt med vatten, då de beslutande knappas behöver tänka på vattenbrist som orsakar törst, själva.

    Jag blev mycket glad att se att någon till tog upp denna lösning.

    Mvh
    Lasse