Det finns naturliga och artificiella tillsatser i maten – vilka vill du äta?

Vi blir vad vi äter heter det. Det betyder i praktiken att artificiella tillsatser blir en del av kroppen tillfälligt eller permanent. Vad sysslar de med när de lagras i kroppen och kan de utsöndras? Inga forskare verkar veta säkert. Inte heller vet de hur de olika kemiska substanserna samverkar. Kan de förstärka varandra och bli toxiska?

Det finns knappast brist på främmande artificiella ämnen i mat och miljö utan frågan är hur många ska vi ha i oss och är alla farliga?

Den hemlige kocken
Den hemlige kocken

År 2008 kom Mats-Eric Nilsson ut med boken ”Den hemliga kocken”. Det blev mycket debatt och de flesta tog emot boken med öppna armar.

Utdrag från Adlibris recension: ”Såväl till vardags som till fest sätter vi aningslöst i oss mängder av tillsatser och substitut, lurade av reklamens budskap om hemlagat och hälsosamt. För myndigheterna är det huvudsaken att livsmedlen inte är direkt hälsovådliga. Sedan är det fritt fram att sälja glass som inte är glass och cider som inte är cider.”

”Med författaren som personlig och engagerad guide berättas samtidigt industrimatens moderna historia. Om de välorganiserade kampanjer som fick motsträviga husmödrar att glömma hur riktig mat lagas och smakar. Sist finns en praktisk guide till alla de 320 förvirrande E-numren.”

En kritik som framfördes av journalisten Karin Ahlborg handlade om att Mats-Eric Nilsson förkastar för många tillsatser inklusive E300 som är vanligt C-vitamin samt att Nilsson verkar tro att tillsatser per definition är av ondo.

Bortsett från denna kritik verkar den allmänna uppfattningen vara att Mats-Eric Nilsson kom ut med en bok som många ville läsa. Nilsson säger själv att han inte kunde ana att det skulle bli så mycket debatt.

Kanske 90% av svenska folket skulle välja bort tillsatsmaten om vi kunde välja och om alternativen hade samma pris. Vad tror du?


Relaterat

Livsmedelsverket listar alla tillsatser på sin hemsida

Mats-Eric Nilsson: www.aktavara.org

Den hemlige kocken, diskussionsforum

DN: Ekomat säljer mer