När 75% av din lön går till att köpa mat och 20% för att åka till jobbet…

Ennie Precious Mpande

Arbetet med skriften ”Allt för att utrota hungern” har tagit Sofia Svarfvar från svenska kyrkan in i FNs korridorer, till protesterna i Moçambique, slummen i Sydafrika, konfliktens Colombia, ojämlikhetens Indien och till ekologiska produkter i Dalsland, skriver hon. Målet med den internationella satsningen är att förstå hungers orsaker och att stoppa den.

Foto: Ennie Precious Mpande, Svenska kyrkans skrift: Allt för att utrota hungern

Sofia Svarfvar tar upp upploppen i Moçambique i början på september 2010 fyra månader innan Egypten skakades av sina missnöjesuppror. I Moçambique var orsaken till upproren stegrande priser på mat, el och vatten i kombination med minskad subventioner för drivmedel. Bröd blev 30% dyrare. 75% av en normal inkomst gick till mat och 20% för att åka till jobbet eller marknaden.

Nu under sommaren 2011 är det Afrikas horn som lider av svält pga av matbrist pga av torka. TV-hallåor uppmanar traditionsenligt svenska medborgare att skicka pengar till hjälporganisationer. Samtidigt har Europa ett återkommande överflöd av spannmålsprodukter. Vi gör om spannmålet till etanolbränsle och sedan exporterar vi det andra länder inom Europa, en lyxig avkastning för I-länder.

Istället för att svenskar ska skicka pengar till hjälporganisationer och istället för att göra bränsle av mat vore det inte mer ekonomiskt och humant ur ett samhällsmässigt helhetsperspektiv att skicka överproduktionen av spannmål till Afrikanska länder?

Sofia Svarfvar skriver att en av orsakerna till de stegrande livsmedelspriserna 2008 för att priset på olja stigit. Det medförde i fler led till dyrare mat och konstgödsel. Samtidigt hade världens lagringskapacitet för spannmål minskat och odling av biobränsle ökat. Vi hade alltså överproduktion av livsmedel för att efterfrågan var tillgodosedd i de rikare länderna, lagren av mat var mättade och produktion av biobränsle bla på mat ökade.

De enda som inte blir mättade är flera länder i bland annat Afrika. Vi känner alla till denna problematik sedan många år. Inget är nytt. Det betyder att om vi vanliga medborgare förstår denna problematik och lösningarna så vet politiker, beslutsfattare och de multinationella företagsägarna det också.

Rundgången på samma återkommande problem och de tillhörande ofta uppenbara lösningarna som inte tillämpas är anmärkningsvärd och mycket typisk för det mänskliga samhället. Tja, typiskt för människan helt enkelt.


Referenser

Min artikel: Vågkraft – en förnyelsebar energikälla bättre än vindkraft

DN: Här framställs ”fel” etanol på rätt sätt

DN: Tiotusentals krävde Mubaraks avgång

DN: Så kan du hjälpa de svältande i östra Afrika

DN: FN åter i Somalia

DN: ”Mycket lidande på Afrikas horn hade kunnat undvikas”

DN: FN åter i Somalia

DN: Somalias president ber om mer hjälp

DN: Hungrande fick mat från Röda Korset

DN: Sverige ökar biståndet till Afrikas horn

SvD: Somalias president ber om mer hjälp

SvD: Hjälpen räcker inte för Afrikas svältande

SvD: Somalias katastrof den värsta

Svenska Kyrkan: Allt för att utrota hungern (PDF)

En kommentar

  1. Denna länk är bra men också förbluffande då EU mfl kritiserar landet som gör det fler borde göra.
    http://svtplay.se/v/2493121/det_malawiska_miraklet